Bensin eller diesel?

bensin eller dieselFå har nog undgått att diesel blivit ett mycket mer populärt drivmedel de senaste åren. Dieselmotorerna har utvecklats enormt mycket och med dagens partikelfilter så räknas många av dem  som miljöbilar och därmed blir skattekostnaden väldigt låg. Vid köp av ny bil så ställs dock fortfarande frågan, diesel eller bensin? På denna fråga finns det korta svar som stämmer i alla sammanhang men även mer ingående svar som beror på ditt personliga användande och vilka egenskaper du vill att bilen ska ha.

Vad är mest ekonomiskt?

Det korta svaret på frågan är diesel, men det krävs att bilen räknas som en miljöbil. Det finns ingen generell regel som avgör vad som är en miljöbil eller inte, man måste själv ta reda på hur varje bilmodell och motor klassas.  Man kan däremot generellt säga att de mindre motorerna oftare räknas som miljöbil än de stora. En Audi A7 med en dieselmotor på 270 hästkrafter räknas nödvändigtvis inte som en miljöbil medan en VW Golf med en dieselmotor på 110 hästkrafter förmodligen gör det.

Förbrukningen är alltid lägre på en dieselmotor än på en bensinmotor, men faktum är att även vissa små motorer som går på bensin börjar komma ikapp. Det finns idag bensinmotorer i nyare bilar som anpassar det aktiva cylinderantalet efter det rådande effektbehovet. Så om du kör i en låg marschfart så använder motorn endast 2 cylindrar och när du behöver accelerera så aktiveras ytterligare två cylindrar. Detta gör att en mindre bil idag kan hålla en bensinförbrukning på ca 0,5 liter per mil, vissa till och med lägre.

En annan generell regel som finns är att diesel alltid blir mer ekonomiskt om man kör långa sträckor och mil varje år. Om man endast kör små sträckor inne i en stad så kan det dessutom vara skadligt för dieselmotorns partikelfilter och därmed är en bensinmotor att föredra.

Stirra dig inte blind på förbrukning

En låg förbrukning är naturligtvis avgörande för ekonomin men det får inte gå till total överdrift. Att välja en splitter ny bil med dieselmotor (som är dyrare än bensinmotor) framför en begagnad bli med bensinmotor kan leda till högre månadskostnader. Om du t.ex ska finansiera din bil med ett privatlån så ökar din månadskostnad garanterat mer av storleken på lånet än vad den gör av valet av drivmedel.

Om du ska låna pengar till din bil och du har bestämt dig för att köpa en ny bil så blir oftast dieselmotorn mer ekonomisk. Tänk dock på att ett motorval med en dieselmotor ofta är dyrare än en bensinmotor i motsvarande storlek.

Drivmedlets egenskaper

Bensin- och dieselmotorer har båda olika egenskaper och passar därför olika personer beroende på vilka krav som ställs och hur användandet ser ut. Rent tekniskt och vetenskapligt så skulle man kunna gå in väldigt djupt i detta ämne men vi väljer i stället att ge en sammanfattad och enkel förklaring kring egenskaperna.

Dieselmotorns egenskaper

En dieselmotor är en råstark arbetsmaskin som klarar väldigt höga belastningar och som håller väldigt länge. Lastbilar, traktorer, grävmaskiner och andra tunga arbetsfordon använder sig av dieselmotorer just för att de har en enorm styrka, låg förbrukning och lång hållbarhet.

Dieselmotorn arbetar på ett lägre varvtal än bensinmotorn men pga den unika förbränningen så utvecklar dieselmotorn ett betydligt högre vridmoment än bensinmotorn. Detta kan översättas i ”råstyrka”, vilket innebär att en dieselmotor sällan behöver växla ner för att orka eller för att att göra en snabb omkörning.

Den enda få nackdelarna med en dieselmotor är att motorkaraktären inte blir lika sportig som en bensinmotor och att du inte kan få automatisk avstängning av motorn i stadstrafik när du står still.

Bensinmotorns egenskaper

Bensinmotorn är mer av en sportmaskin i dagens läge. Detta är en varvvillig motor som kan uppnå varvtal på 8000 varv / min, ibland mer. Bensinmotorn är inte lika stark på låga varv och har således ett sämre ”bottendrag”, men så fort du växlar ner och trycker ner gasen så händer det betydligt mer på de högre varvtalen.

För någon som gillar att köra bil och få en stor körglädje i bilen så rekommenderas en bensinmotor. Motorn ger ifrån sig ett helt annat, sportigare ljud än en dieselmotor och det är mycket lättare att det växer ut horn ur pannan med en bensinmotor. Det är helt enkelt en bra motor för den som gillar att köra fort.

Nackdelar med bensinmotorn är den något högre förbrukningen, att du inte kan få en motorvärmare som använder bilens drivmedel och att bensinmotorn historiskt sett inte har lika lång livslängd som en dieselmotor.

Hjälp till val av motor

Bra med diesel:

 • Bränslesnål och ekonomisk, speciellt vid längre körning
 • Råstark och stryktålig motor
 • Behöver sällan växla ner pga högt vridmoment
 • Lång livslängd, ofta 40-50 tusen mil utan reparation
 • Miljövänlig pga partikelfilter

Mindre bra med diesel:

 • Tråkig motorkaraktär
 • Ej automatisk avstängning i stadstrafik
 • Något bullrigare än bensin

Bra med bensin:

 • Pigg och rolig motorkaraktär
 • Kan vara väldigt snål i nyare bilar med ny teknik
 • Kan ha automatisk avstängning i stadstrafik
 • Bra motorval vid mycket stadskörning
 • Ofta tyst motor vid lugn körning

Mindre bra med bensin:

 • Något svagare motor
 • Något högre förbrukning
 • Inte lika driftsäker som diesel


Gasföreningen strävare efter säkrare och grönare gasanvändning i Sverige och Internationellt.

Comments are closed.