Optimera boendekostnaden

boendekostnadOm man äger ett hus eller en bostadsrätt så kan man påverka sin boendekostnad väldigt mycket jämfört med en hyresrätt. Det är framför allt två saker som man kan optimera kostnaderna med och det är uppvärmning, el samt räntekostnader. Många som lägger ner arbete på dessa punkter kan sänka sina boendekostnader med många tusen kronor varje år.

Exakt hur mycket man kan spara beror helt på utgångsläget, som vilken värmeanläggning man har, hur låg ränta man har på lånen och hur man konsumerar el. Det man alltid ska börja med är att förhandla om el-priset. Genom att jämföra alla el-leverantörer och att spela ut dem mot varandra så kan man sänka sina elkostnader med flera tusen kronor per år.

Spara pengar på värmen

För att man ska ha det varmt och skönt hemma på vintern så krävs det att man har en tillräckligt kraftfull värmeanläggning för att kunna värma upp huset. Det krävs dessutom att isoleringen är tillräcklig, så att all värme stannar innanför väggarna. Börja med att se över värmeanläggningen och räkna på effektiviteten, jämför sedan med en e.v investering i en ny och modern anläggning. Bra alternativ idag är:

  • Luftvärmepump – Bra för mindre hus och bostadsrätter
  • Bergvärme – Mycket effektivt för stora bostäder men dyr investering
  • Jordvärme – Effektiv anläggning som räcker för de flesta bostäder
  • Vedpanna / braskamin – Ett billigt sätt att dra ner kostnaden på om du använder el-element

Se över isoleringen

Isoleringen i bostaden är extremt viktig, både i väggar och i tak. För att du ska förstå hur viktigt det är med isolering så kan du tänka dig följande liknelse:

  • Fyll en tom PET-flaska med varmt vatten
  • Fyll en kaffetermos med varmt vatten
  • Vart kallnar vattnet snabbast?

De flesta värmeanläggningar styrs av termostater och om man har dålig isolering så måste värmeanläggningen jobba väldigt hårt för att bibehålla den temperatur du önskar. Om du har god isolering så kommer värmeanläggningen att kunna gå i vila oftare och jobba med betydligt lägre effekt, vilket sparar energi och pengar. Ta reda på vad det är för isolering i bostaden och investera i tilläggsisolering om den nuvarande isoleringen inte är tillräcklig. För takisolering så rekommenderas sprutisolering, det är billigast, smidigast och det har den bästa isolerande egenskapen.

Förhandla ner boräntan

Detta är något som de flesta känner sig obekväma med och helt enkelt struntar i, men det finns väldigt mycket pengar att spara på detta. Att sänka boräntan behöver nödvändigtvis inte betyda att man sänker månadskostnaden väldigt mycket. Men om man har köpt ett hus som ska avbetalas på över 10 år så blir det enormt mycket pengar på den långa tiden. Det första du ska göra är att hålla dig uppdaterad på de aktuella bolåneräntorna för att se vilken bank som är billigast.

Ta därefter kontakt med din bank och ställ krav på att du ska ha en minst lika låg boränta som den billigaste banken. Du behöver inte känna dig snål eller jobbig, bankerna tjänar ofantliga summor varje år och har det inte på något vis tufft i sin ekonomi. Om banken inte går med på att sänka räntan så går du till de billigaste bankerna och förhandlar om räntan för att flytta ditt bolån. Ibland kan detta sänka kostnaderna för bolånet en aning och ibland kan det innebära mycket stora skillnader i ekonomin.


Gasföreningen strävare efter säkrare och grönare gasanvändning i Sverige och Internationellt.

Comments are closed.